Coronavirus
Het is duidelijk dat het corona virus grote invloed heeft op het dagelijks leven en ook op onze prakijkvoering. Om de patienten een veilige omgeving te bieden in de praktijk en vooral de wachtkamer, moeten wij u vragen alleen na telefonisch overleg met de assistente, naar de praktijk te komen. Dit geldt ook voor de handelingen die de dokterassistente verricht. Om de drukte in de wachtkamer te voorkomen, verzoeken we u om alleen naar de praktijk te komen. Als begeleiding bij een spreekuur bezoek gewenst is, dan graag even met de assistente overleggen.
Bij vragen en zorgen ten aanzien van het corona virus, vragen wij u eerst de informatie op www.thuisarts.nl en www.rivm.nl te lezen. Daar vindt u het actuele nieuws en worden veel vragen beantwoord.
Coronavaccinatie en griepprik vallen samen
Dit najaar mag iedereen vanaf 12 jaar een extra coronavaccinatie halen. Kwetsbare groepen en ouderen worden eerst uitgenodigd. Dit is dezelfde doelgroep als de doelgroep van de griepprik. Daardoor krijgen deze mensen kort op elkaar of tegelijkertijd de uitnodigingen voor de griepprik en de coronavaccinatie.
De coronavaccinatie haalt u bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De griepprik haalt u bij de huisarts. Voor de duidelijkheid ontvangt u daarom verschillende uitnodigingen.
Het is veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.
Herhaalprik tegen corona
update 10-2022:
Iedereen geboren in of voor 1962 kan een afspraak maken voor de herhaalprik. Ga naar planjeprik.nl of bel met 0800 7070.
Iedereen van 12 jaar en ouder kan in het najaar een herhaalprik tegen corona krijgen met vernieuwde vaccins. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen sinds 13 september 2022 een uitnodiging en kunnen op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Daarna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een verdere opleving van het coronavirus tegen te gaan.
Herhaalprik beschermt bij opleving van het coronavirus
Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt toe. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een verdere opleving van het coronavirus kan worden afgeremd.
De herhaalprik tegen corona kan:
- beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona;
- helpen voorkomen dat de zorg het te druk krijgt; en
- helpen om onder andere bedrijven, horeca en sportscholen open te houden doordat minder mensen ziek worden.
Herhaalprik met vernieuwde vaccins
De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond. De basisserie bestaat uit:
- 2 prikken met het vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, Novavax of AstraZeneca, of;
- 1 prik na een coronabesmetting, of;
- 1 prik met Janssen.
Er worden voldoende vernieuwde vaccins geleverd om iedereen vanaf 12 jaar een herhaalprik aan te bieden.
Herhaalprik en boosterprik zijn hetzelfde
De herhaalprik en de boosterprik werken hetzelfde. Beide prikken verbeteren de afweer en bieden extra bescherming.
We gebruiken alleen nog maar het woord herhaalprik. Dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt. Heeft u geen boosterprik gehad? Dan kunt u de herhaalprik halen wanneer u daarvoor aan de beurt bent.
Volgorde vaccinatie vanaf 19 september
Mensen met een hoger risico om ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn sinds 13 september als eerste aan de beurt en ontvangen een uitnodigingsbrief.
Mensen met een hoger risico om ziek te worden zijn:
- mensen vanaf 60 jaar;
- mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik;
- bewoners van zorginstellingen;
- mensen met het syndroom van Down.
Herhaalprik voor iedereen van 12 jaar en ouder
Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. Wanneer u aan de beurt bent voor een herhaalprik kunt u deze vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of coronabesmetting halen.
Bewijs Corona:
U kunt via de Corona Check App uw vaccinaties per 01-07 inzien. Ook kunt u hier uw positieve Corona test inzetten in combinatie met de vaccinatie. Voor meer informatie kijkt u verder de volgende link: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/06/24/nu-ook-vaccinatiebewijzen-in-coronacheck-app
De uitnodigingen voor iedereen van 18 jaar en ouder zijn verstuurd. Heeft u nog geen afspraak gemaakt? U kunt online een afspraak maken voor een vaccinatie. Of bellen met het nummer dat in uw brief staat.
telefonisch of online een afspraak maken bij de GGD
Positieve uitslagen
Positieve uitslagen worden niet meer door de GGD gemeld aan de huisarts. Het hoge aantal besmettingen legt een groot beslag op het bron- en contactonderzoek door de GGD. Bent u door de GGD getest op corona en blijkt u besmet te zijn? Meld dit dan ook aan onze huisartsenpraktijk. Ook als u corona heeft, kunt u nog steeds met uw vragen bij ons terecht. Als wij weten dat u corona heeft, kunnen wij goede voorzorgsmaatregelen treffen zodat de huisarts en onze medewerkers u veilig zorg kunnen bieden.
U hoeft alleen met uw huisarts contact op te nemen als de ernst van uw klachten u zorgen baart. Doe dit telefonisch, zodat de assistente u kan adviseren wat eventuele de vervolg stappen kunnen zijn.
Zelftest: Corona-vragentest
Heb ik corona, wat moet ik doen? De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.
Landelijk informatienummer
Van 08:00 tot 20:00 uur kunt u met al uw vragen over corona terecht bij het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351